Skoro vše o diabetické ketoacidóze

MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D., MUDr. Marek Protuš

Publikováno dne: 11. října 2016

Diabetická ketoacidóza je relativně častou komplikací (1-10%/pacienta/rok) zejména diabetu 1. typu. Hlavními vyvolávacími faktory jsou infekce a neadekvátní aplikace inzulínu, etiologicky jde o neadekvátní účinek inzulínu (buď jeho absolutní nedostatek nebo zvýšení kontraregulačních hormonů ev. přítomnost inzulínové rezistence). Z laboratorních známek je charakteristická hyperglykémie (> 11 mmol/l), nízké pH (<7,3) a metabolická acidóza se zvýšeným anon gapem způsobená ketonémií. U pacientů s těžkou ketoacidźou se šokem lze pozorovat falešně negativní (nebo snížené) ketolátky v moči kvůli převaze beta-hydroxybutyrátu, který s močovým proužkem nereaguje. V léčbe je kromě inzulinoterapie zásadní rehydratace (vlivem osmotické diurézy bývá celkový deficit vody až 10 litrů). Dále je důležitá replece močí ztracených iontů (hlavně K+). U diabetiků 2. typu, kteří dostávají novou skupinu léků - glifloziny (inhibitory SGLT-2) je třeba počítat se zvýšenou tendencí ke ketoacidóze, což v prezentaci demonstrujeme na kazuistice. 


Délka prezentace: 18:42

Klíčová slova: DKA, anion gap, glifloziny



YouTube video HTML 5 verze (s interaktivním obsahem)

Jak citovat toto dílo?

MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D., MUDr. Marek Protuš: Skoro vše o diabetické ketoacidóze. PO>STUDIUM [online] 11. října 2016 , poslední aktualizace 11. října 2016 [cit. ]. Dostupný z WWW: https://postudium.lfp.cuni.cz/mod/data/view.php?d=13&mode=single&page=81&rid=461&filter=1. ISSN 1803-8999.


Přehledná publikace (Review)
Téma (obor) příspěvku:

Klinická biochemie

Stav publikace: publikováno (send)